İlk defa dikimi yapılan salebi kargalar rahat bırakmıyor.
Yeni yılın başlarında Ocak ayı itibariyle Şalpazarı’na bağlı 30 mahallenin 3 tanesinde kontrollü salep ekim bahçeleri oluşturuldu. Bu oluşturulan salep bahçesinden İlçeye bağlı Akçiriş mahallesindeki Hanife Özcan’a ait salep bahçesi Şalpazarı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rasim Erkan tarafından örnek bahçe olarak seçildi.
Trabzon'da ilk defa dikimi gerçekleştirilen salep fidanlarının toprakla buluşması Eylül ayından Ocak ayına kadar olan dönemde dikimi gerçekleştirilen salep fidelerinden Mayıs ve Haziran aylarında hasat yapılması planlanıyordu.
Akçiriş’te Oluşturulan Örnek Salep Bahçesine Kargalar Saldırdı
Trabzon'un Şalpazarı İlçesinde dikimi gerçekleştirilen salep fidanlarının Ocak ayında toprakla buluşmasının ardından Ocak, Şubat ve Mart aylarında hissedilir derecede büyüme başladı. İlçeye bağlı Akçiriş Mahallesindeki örnek salep bahçesinde fidanların yumruları bir tane olarak dikilmiş aradan geçen 3 ay zaman içerisinde 3 tane olmaya başladı. Ancak aç kalan kargalar Akçiriş Mahallesinde bulunan örnek salep bahçesindeki fideleri gagalarıyla sökerek salep yumrularını yemeye başladılar.
Kargalardan Bahçeyi Korumak İçin Korkuluk Yaptık
Akçiriş te örnek salep bahçesi sahibi Hanife Özcan Karadeniz Bölgesinde tek geçim kaynağı olan fındık ürününe alternatif bir ürün olarak proje kapsamında dikimi yapılan salep fidanlarının kargalardan bir türlü kurtaramadıklarını belirtti. Bahçemi onlardan korumak için korkuluk ve uyar işaretler astım ancak yine de başaramıyorum. Salep bahçesine sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 sefer yapıyorum kargaları kovalıyor onların çektikleri saleplerin yumrularının sağlam olanların tekrar bahçeye dikiyorum.
Salep Fidanlarını Bir Bebek Gibi Görüyorum
Bahçe sahibi Hanife Hanım, Proje dâhilinde Şalpazarı İlçe Kaymakamlığı, İlçe Tarım Müdürlüğü ve İlçe Ziraat Odası tarafından oluşturulan bahçedeki fidanları yeni doğan bir bebek misali düşünerek büyümesi için bahçede mücadele ediyoruz. Biz salep dikimi yapınca çevredekiler bizde dikelim nasıl dikimi için çalışma yapılıyor diye ilgi uyandırdı. Ancak kagaları uzun olan kargalardan salep bahçesini bir türlü kurtaramıyoruz. Mayıs ve Haziran ayında hasat yapılması düşünülen salep bahçesinde kargaların salepleri tahribatı devam ettiğinden nasıl bir verim alınabilecek onu da bilemiyoruz.
Salep fidesi ekimini bölgeye yayarak köyden kente göçü engellemek ve vatandaşlarımıza ek gelir sağlamak için yapmayı planlanıyordu ancak sonuç pek de öyle olmadı.
Salep Bahçesini Kargalara Teslim Ettik
Salep Bahçesini Kargalara Teslim Ettiklerini belirten Şalpazarı Ziraat Odası Başkanı Ali Bayraktar yaptığı açıklamada; ilçemiz ve bölgemizdeki masraflı fındık üretimine alternatif bir ürün olarak çalışmalarını yaptığımız ve fiyat cazibesi olan salep fidanlarını İlçeye bağlı üç bahçeye dikimi yapılanlardan bir tanesi Geyikli mahallesine dikimini yaptık. Geyikli mahallesi diğer mahallerden yüksek olmasından dolayı sağ kalan salep fidanlarının bu sefer tepelerine toprak faresi ve yaban kargaları dadandı onlardan kurtarmak bir türlü mümkün olmadı Kargaları kovalıyor gitmiyorlar benim kovalama rağmen tepemde dolaşarak bahçeye zarar vermeye devam ediyorlar. Sonunda ben pes ederek bahçeyi talan eden kargaları izlemek zorunda kaldığını belirtti.